WEB

Jornada Antonio Gramsci, un clàssic per al segle XXI

10 de novembre
Darrera actualització: dimecres 7 de novembre de 2007

El 27 d’abril de 1937 moria després de 9 llargs anys en les presons feixistes italianes, el dirigent comunista italià Antonio Gramsci. L’any 1928, durant el seu procés, el fiscal digué: “Cal que impedim aquest cervell de pensar durant vint anys”. El feixisme havia doncs aconseguit el seu objectiu amb escreix.

Gramsci proposà una forma de pensar la societat que trencava amb el marxisme economicista, que procedent de la segona internacional havia impregnat importants sectors de la tercera internacional. Proposà l’expressió “filosofia de la pràxi” com a definició del conjunt de categories que encunyà i que des de llavors enriqueixen les anomenades ciències socials. Però la “filosofia de la praxi”, és quelcom més que un conjunt de conceptes: és una metodologia i una forma d’enfrontar-se amb “el món gran i terrible” que ens ha tocat de viure.

70 anys després considerem que cal fer memòria dels lluitadors antifeixistes el sacrifici dels quals fou cabdal per a el conjunt de les classes subalternes. Més enllà de la memòria, creiem que cal conservar i transmetre a les noves generacions un patrimoni de pensament que és sorprenentment actual i adequat per a afrontar els reptes del segle XXI.

El proper dissabte 10 de novembre es desenvoluparan les jornades de debat: Antonio Gramsci, un clàssic per al segle XXI, organitzat per la associació Espai Marx amb la col·laboració de la Càtedra Unesco d’Estudis Interculturals de la Universitat Pompeu Fabra.

A Espai Marx considerem que les idees de Gramsci, contingudes en el conjunt de la seva obra i, principalment, en els Quaderns de la Presó, no poden desaparèixer del panorama cultural i polític, en mig de l’onada de pensament feble propi de la etapa post- moderna.

Es per això que des de la modèstia dels nostres mitjans hem organitzat dues activitats per a commemorar el 70 aniversari de la mort del polític i filòsof italià.

Pots accedir i baixar-te els llibres a: http://www.moviments.net/espaimarx/

JPEG - 646 kB
Jornades Antonio Gramsci
Lloc, data i ponents
Veure en línia : +info

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285681

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Recomanem   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License