WEB

Fòrum Social Català 2008 i Agenda Comuna 2008

Declaració de l’Assemblea de Moviments Socials
Darrera actualització: dilluns 28 de gener de 2008

A Barcelona, dissabte 26 de gener de 2008

Venim dels moviments socials de les comarques de Catalunya i d’altres llocs dels Països Catalans, per a trobar-nos durant aquest primer Fòrum Social Català, atenent la convocatòria del Dia d’Acció Global, acordada al Fòrum Social Mundial de Nairobi. Som diversos i plurals, però compartim els valors i objectius reflectits a la Carta de Principis del Fòrum Social Mundial i a la Carta de l’Assemblea de Moviments Socials de Portoalegre.

Vivim immersos en un model de vida injust, impossible de mantenir i indesitjable. El sistema patriarcal i capitalista, basat en un creixement irracional, no té en compte que els recursos del planeta són limitats. El sistema econòmic actual és, doncs, responsable del caos ecològic del planeta i de la nostra explotació sense precedents.

Volem un país on la pobresa, l’especulació i la precarietat desapareguin de les nostres vides. Exigim el manteniment i millora de les pensions públiques. Lluitem perquè el dret a uns ingressos que permetin viure, a una ocupació estable i a un salari digne siguin una realitat i no simples declaracions dels governs de torn. Ens oposem als acomiadaments i als tancaments i deslocalitzacions d’empreses, que estan destruint el teixit productiu català.

Volem un país on les dones puguin ser lliures i iguals. Denunciem i rebutgem la violència masclista. Donem suport la campanya del moviment feminista pel dret a l’avortament lliure i gratuït i exigim que cessi la fustigació i la criminalització de les dones que han avortat.

Volem construir una societat no patriarcal, sense discriminacions i on tothom pugui desenvolupar lliurement la seva sexualitat.

Estem contra la privatització dels serveis públics. Reclamem uns serveis bàsics, com són el transport, l’aigua i l’energia, públics i de qualitat. Ens oposem a la recent llei de reforma del Institut Català de la Salut i a l’anunciada Llei de l’Educació de Catalunya, ja que obren les portes a la privatització de les xarxes públiques de la sanitat i de l’ensenyament. Donem suport a la campanya en defensa de l’ensenyament públic, gratuït, coeducatiu, laic i de qualitat, que comença amb la vaga del 14 de febrer.

Volem una societat que respecti els drets de la infància, i un sistema educatiu que els estimuli a construir una realitat on la llibertat i la fraternitat siguin els valors principals. Defensem els drets dels discapacitats i reclamem polítiques que impedeixin qualsevol discriminació i facilitin la seva plena integració.

Rebutgem el model de ciutat aparador que se’ns intenta imposar, en benefici d’una minoria especuladora, i defensem pobles i ciutats que garanteixi el benestar dels seus habitants, i el dret a un habitatge digne i assequible. Rebutgem el Pla Nacional de l’Habitatge, per no ser una solució al problema. Ens oposem a la privatització dels espais públics i donem suport a l’ocupació d’habitatges i locals buits. Lluitem perquè els nostres pobles i ciutats siguin espai de drets i llibertats i exigim la derogació de les ordenances del civisme.

La guerra és la conseqüència més dura de l’imperialisme i de les polítiques neoliberals. La guerra de l’Iraq, l’Afganistan i el Líban, l’ocupació de Palestina, les guerres de l’Àfrica, entre d’altres, continuen sent el major drama de la humanitat. Volem una Catalunya que rebutgi la guerra i lluiti per arribar a una pau justa en tots els conflictes bèl·lics actuals. L’abolició del deute extern, la prohibició d’exportar armes i l’ajuda internacional no condicionada, són elements que, sens dubte, contribuiran a acabar amb les guerres i la fam al món.

Rebutgem les successives rebaixes impositives a les empreses i rentes del capital que carreguen el pes fiscal sobre el consum i les rentes del treball i defensem els impostos directes que incideixin sobre els més rics. També denunciem la lacra que sobre el sistema impositiu i la humanitat suposen els paradisos fiscals.

Lluitem contra el racisme i la xenofòbia. Defensem els drets dels immigrants, el dret a la lliure circulació i a la ciutadania de residència. Ens oposem a l’expulsió d’immigrants i als centres d’internament, i també a la criminalització de les persones per motiu del seu origen.

En gran part, el nostre model de vida es basa en l’explotació dels recursos energètics fòssils i finits com el petroli, el gas, el carbó i l’urani, que cada com és estan i estaran en declivi. Tard o d’hora, doncs, haurem d’aprendre a viure amb una nova cultura de l’energia, perquè tota la tecnologia del món no podrà aconseguir que seguim vivint com si tinguéssim tres planetes.

Volem assegurar el futur de l’agricultura, lliure de transgènics i que garanteixi la nostra sobirania alimentària, enfront de les multinacionals, que controlen la producció, distribució i venda de la major part dels aliments que consumim. Rebutgem les polítiques que afavoreixen els agrocombustibles, pels seus efectes negatius sobre milions de persones, ja que redueixen i encareixen els aliments bàsics.

Rebutgem la retallada de les llibertats i la vulneració dels drets humans que, amb el pretext de la lluita contra el terrorisme, estem patint. Reclamem la derogació de la Llei de partits polítics. Denunciem la repressió i criminalització dels moviments socials que s’oposen a les polítiques neoliberals, que els últims mesos han patit especialment els treballadors en lluita, el moviment okupa i els activistes contra la monarquia.

Volem que es respecti el dret dels Països Catalans i la resta de pobles del món a exercir el dret democràtic a l’autodeterminació.

Rebutgem el model de construcció europeu i denunciem que l’Acord de Lisboa estigui imposant, de forma antidemocràtica, les mateixes polítiques neoliberals rebutjades per molts ciutadans i ciutadanes en els referèndums que es van celebrar sobre el projecte de Constitució Europea.

Lluitem contra un sistema econòmic basat en l’explotació que ens condemna a la precarietat. Volem deixar de viure explotats per un sistema que sembla que no té cares, però que sabem clarament que no és producte d’una mà invisible.

Hem de trencar el consens neoliberal de la classe política, els poders econòmics i els grans mitjans de comunicació, que intenten imposar un pensament únic, que defensa la inevitabilitat del sistema actual i nega que altre món és possible.

Des de l’Assemblea de Moviments Socials catalans, cridem a donar suport a les jornades de lluita convocades internacionalment:

8 de març – Dia de la Dona

15 de març – Ara, com fa 5 anys.... NO a la guerra!

1 de maig – Pels drets socials i laborals i contra la precarietat

També fem una crida a participar activament a totes les campanyes i mobilitzacions, que, fruit dels treballs i debats desenvolupats al Fòrum Social Català, figuren a l’agenda dels moviments socials.
Agenda dels Moviments Socials
Recollida a l’Assemblea de Moviments Socials del FSCat – 26 de gener de 2008

Agenda dels Moviments Socials
Dia Mobilització Convoca
1 de febrer 2008 Crida de solidaritat amb els acomiadats de SEAT que iniciaran una Vaga de Fam indefinida per a la reincorporació dels acomiadats pendents de reingressar Assemblea d’acomiadats de SEAT
8 de febrer 2008 Presentació de la FARGA, Fòrum Anticapitalista de Reflexió i Generació d’Alternatives FARGA
9 de febrer 2008 Manifestació de solidaritat amb els treballadors d’autobusos 18h pl. Universitat Conductors i conductores d’Autobusos de TMB
10 de febrer 2008 Contra la contaminació que provoca Cementos Molins. 11h. A Rbla. Cardós de (Sant Vicenç dels Horts) Veïns de Sant Vicenç dels Horts
10 de febrer 2008 (Fins el 26 d’abril) Inici Marxa pel decreixement. Surt: 11h. Pça. Universitat (Barcelona) Temps de re-voltes, Entesa pel decreixement.
14 de febrer 2008 Vaga contra la Llei d’Educació de Catalunya. Manifestacions: Barcelona: 12h de Plaça Universitat a Plaça Sant Jaume; Girona: 12h de Jaume I/Governació; Lleida: Concentració a les 13h davant dels SSTT; Tarragona: A les 12 hores, de Plaça Imperial Tàrraco Sindicats USTEC-STEs (IAC), FE-CCOO, ASPEPC·SPS, FETE-UGT i FE-CGT; i SEPC
18 de febrer 2008 (cada Tercer dilluns de cada mes) Concentració contra la violència a les dones i homenatge a les dones mortes. 20h – Pl. St Jaume (Barcelona) Plataforma Unitària Contra la Violència de Gènere
23 de febrer 2008 Jornada d’acció estatal pels drets de les persones immigrades. Manifestació, 17:30h de la tarda, Pl. Universitat. (Barcelona) Assemblea per la regularització sense condicions, Associació Papers i Drets per a Tothom, Cornellà sense Fronteres, Espai per a la Desobediència a les Fronteres, Casa de Treballadors Immigrants- CTI, FCIC, Asociación Toteva Rapanui, Ateneu Candela-Oficina de Drets Socials., "Vía Democrática" de Marruecos, Espai d’inclusio i formacio Casc Antic.
1 de març 2008 Manifestació pel dret a l’habitatge. “Ni casa ni vida ni res, no arribem a final de mes” 17h Pl. Catalunya (Barcelona) Coordinadora d’Assemblees per l’habitatge - VdeVivenda
1 de març Campanya de defensa del Parc Natural de Montserrat. 10h del matí, a Collbató (i el maig: acampada- festival) Salvem Montserrat
6 de març 2008 Manifestació “Si sortim al carrer aturarem Bolonya. Derogació de la LOU i el Reial Decret”. 12h pl. Universitat (Barcelona) Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública
8 de març 2008 Dia de la dona. Dret a l’avortament, dret a decidir: “nosaltres parim, nosaltres decidim” (i campanya d’autoinculpacions) Ca la Dona
15 de març 2008 “Ara, com fa 5 anys... No a la guerra” Manifestació – 17h Pl. Universitat (Barcelona) Plataforma Aturem la Guerra
Març 2008 Caminada antiincineradora “Per una vall del Ges neta”. Setena edició. (Torelló) Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges
14 d’abril 2008 Memòria Històrica. Nul·litat dels processos dels tribunals franquistes. Fil Roig de Catalunya
17 d’abril 2008 Jornada d’acció internacional per la sobirania alimentària Via Campesina
1 de maig 2008 Pels drets socials i laborals i contra la precarietat. Manifestacions
14 de juny 2008 Lliurement col·lectiu, objecció fiscal a les despeses militars a la declaració de la renda Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau
28 de juny 008 Dia per l’Alliberament Gai
11 de setembre 2008 Diada Nacional de Catalunya
02 octubre 2008 Dia mundial no violència (finals octubre, Fòrum pel desarmament nuclear de la mediterrània) Món sense guerres i sense violència
Octubre 2008 Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs Campanya “Qui deu a Qui”
23 de novembre 2008 Dia sense Compres – Jornada internacional anticonsum Entesa pel decreixement
25 de novembre 2008 Dia internacional contra la Violència envers les Dones
18 de desembre2008 “Dia sense immigrants”: campanya estatal per una vaga d’immigrants Red Estatal por los Derechos de los Inmigrantes (REDI), incloent-hi els seus components catalans
2010 Fòrum Ibèric per a la Sobirania Alimentària Col·lectius camperols, de dones, ecologistes
Altres campanyes en marxa
Campanya per un treball digne i estable: Per un salari mínim de 1.200 euros, contra l’acomiadament improcedent i contra la precarietat a l’administració pública. Des del seminari de “Baixos salaris, acomiadaments i pacte social” per sumar el major nombre de sindicats i organitzacions socials.
Fòrum Social de la Comunicació a Catalunya. S’obre aquesta llista de distribució per organitzar-lo: comunicacio@forumsocialcatala.cat
Mobilització per a que l’Església Catòlica demani perdó per la col·laboració amb el Règim Franquista. Associació Terrassa per la Tercer República
Veure en línia : +info

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287580

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Donem suport   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License