WEB

Els residus i l’aigua, els temes més treballats als centres educatius

L’Escola del Territori ha elaborat un estudi sobre les necessitats educatives en temes de sostenibilitat
Darrera actualització: dijous 25 de setembre de 2008

L’equip de l’Escola del Territori ha estat recollint dades des del febrer per a elaborar un estudi que detecti les necessitats dels centres educatius pel que fa a temàtiques de sostenibilitat tant ambiental com social. També s’ha analitzat la organització de les sortides a l’exterior i les possibles mancances dels docents a l’hora de treballar aquests temes.

Es feu un primer contacte a través del correu electrònic demanant als centres educatius de les comarques gironines la seva participació, però la poca resposta obtinguda ha fet prioritzar la obtenció d’informació dels centres de la Garrotxa, d’aquí les visites personalitzades als centres.

S’han recollit 39 enquestes, 32 de les quals són de la comarca de la Garrotxa. Pel que fa als nivells, 4 són d’Educació Infantil, 31 d’Educació Primària i 4 de Secundària. D’aquesta manera s’ha obtingut informació de tots els nivells educatius que ens ha permès saber, per exemple:
· els centres d’Infantil i Primària realitzen entre 3 i 5 sortides l’any,
· menys de la meitat van de colònies (i d’aquests la majoria són de cicle superior)
· la majoria fan excursions en l’àrea de medi natural i social i sobretot en l’entorn proper del Parc Natural (Fageda d’en Jordà, Museu dels volcans o volcà del Montsacopa).

Pel que fa a Secundària, l’àmbit més relacionat amb l’entorn físic (ciències de la naturalesa, ciències socials, geografia i història, biologia i geologia) és qui representa més sortides, d’allò més variades: Parc Natural, Empúries, Banyoles, Ullastret, Girona, visita a la depuradora, etc).

A l’hora d’escollir quina sortida duran a terme, el criteri que segueixen els docents és la tradició escolar, és a dir, la repetició de les sortides que funcionen, seguit de les novetats i el cost de l’activitat. Realitzar sortides a l’aire lliure és la conseqüència d’una de les dificultats detectades en treballar aspectes concretes del currículum, la necessitat de sortir fora. Altres problemàtiques són la necessitat d’algú expert (sobretot a secundària) i la manca de temps.

El present estudi volia també conèixer quines temàtiques sobre sostenibilitat es tracten als centres. Els resultats demostren que el tema més treballat són els residus; es realitzen tan sortides a l’exterior (com per exemple a l’abocador) com ho posen en pràctica al mateix centre, reutilitzant el paper, utilitzant diferents papereres segons el tipus de residu, etc.

L’aigua és l’altre tema estrella, i es treballa a nivell de sortides (depuradora, ús de l’aigua com a recurs natural, visites a fonts, aigües termals, etc).

Per altra banda, l’agricultura i ramaderia ecològica, les energies renovables o la biodiversitat són temes que els docents voldrien treballar a l’aire lliure. Cal dir que els residus i l’aigua tot i ja ser els més treballats, també desperten l’interès dels docents a l’hora de treballar-los a l’aire lliure.

EducAcció, la proposta pedagògica de l’Escola del Territori compta amb 6 activitats que poden ajudar a treballar aquests temes. La seva reedició s’envià als prop de 350 centres educatius de les comarques gironines i es poden consultar a la web de l’IME, a l’enllaç de recursos educatius. A més, en breu es podran trobar tots els materials de les diferents activitats a l’apartat de l’Escola del Territori a la pàgina web: www.centresostenibilitat.cat

EducAcció és un projecte emmarcat dins l’Escola del Territori del Centre per a la Sostenibilitat Territorial i està situada a la Vall d’en Bas. L’objectiu és convertir-se en un centre de referència a Catalunya per difondre, educar i formar sobre la nova cultura del territori. La finalitat és que, entre tots, descobrim, coneguem i arribem a respectar el medi que ens envolta.

Podeu descarregar tot l’estudi “Sostenibilitat als centres educatius”

Veure en línia : +info

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285682

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Recomanem   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License