WEB

Qui som

gener de 2006

El CTD es va fundar l’any 1976 per promoure el debat dins de l’esquerra catalana en un moment de canvi polític. Ens preocupava el simplisme i l’immediatisme dels esquemes polítics i intel·lectuals prevalents dins de les organitzacions de l’esquerra antifranquista. Ens preocupava, també, la dificultat per encarrilar el debat que exigien els reptes de la nova situació que s’havia establert al país. L’escenari polític ha canviat en molts sentits, però moltes de les carències detectades llavors són encara vigents. Les raons que varen motivar, doncs, la constitució del CTD com a plataforma independent de l’esquerra crítica, com un lloc obert a tothom, continuen essent vàlides avui.

El CTD ha participat activament tant en les mobilitzacions cíviques com en el debat polític i cultural. Unes pretenien afavorir la discussió sobre la història recent del país, de la guerra civil i l’etapa franquista. Aquesta línia es va prolongar amb nitidesa en la denúncia dels abusos de poder dels aparells de l’Estat i en el retall de les llibertats, contra la corrupció que, tant aviat, es va instal·lar dins el sistema democràtic. Altres mobilitzacions i protestes sorgien dels moviments socials nous que varen irrompre en la vida política en els anys setanta i vuitanta: les campanyes antinuclears i pacifistes i per l’exigència de la igualtat dels drets de les dones. El CTD ha tingut un paper motriu essencial en les campanyes ciutadanes per la pau i contra les agressions imperialistes: contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN, contra la guerra del Golf, en favor de la pau i del respecte dels drets humans a l’antiga Iugoslàvia.

El CTD ha estat i és un espai d’acollida per a grups que es mobilitzen al voltant d’aquestes aspiracions que acabem d’esmentar. La cooperació entre els grups i les persones és el capital més important de l’entitat. Al CTD hi tenen la seu les revistes Mientras tanto i En pie de paz, de llarga trajectòria en la promoció del debat entre l’esquerra plural.

El CTD, insistim, és un lloc de trobada de l’esquerra socialista, en el sentit més ampli. És un lloc on discutir els fonaments culturals d’un combat que vol relligar les motivacions tradicionals del moviment socialista, democràtic i igualitari amb la necessària renovació de les perspectives emancipatòries. Davant l’expansió incontrolada del capitalisme, volem continuar aixecant la idea de fondre la racionalitat pessimista del discurs amb l’optimisme de la voluntat emancipatòria.

El CTD s’ha mantingut fins ara gràcies a l’aportació dels socis. L’única garantia de continuïtat del CTD com a plataforma independent és la col·laboració, amb quotes i participació, de totes i tots aquells que comparteixen els objectius fundacionals.


titre documents joints

document d’alta de sòcies i socis

13 de desembre de 2006
info document : PDF
42.9 kB

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285523

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Nosaltres   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License