WEB

Títols per entendre la crisi

(i coses que no s’han fet per evitar-la)
Darrera actualització: diumenge 2 de novembre de 2008

Us presentem alguns llibres que analitzen les polítiques econòmiques mundials en aquest context de crisi financera.

- La Tasa Tobin. La solidaridad entre las naciones. Bruno Jetin

JPEG - 11.3 kB
taxa tobin
La taxa sobre les transaccions de canvi, la Taxa Tobin, és objecte de controvèrsia al món de l’economia des dels anys setanta. Avui en dia és reivindicada per nombroses ONG. La Taxa Tobin es vista com la primera mesura contra l’especulació i com a recurs suplementari de finançament al desenvolupament.

Sota la pressió dels opositors de la globalització liberal, particularment d’ATTAC, la Taxa Tobin ha entrat al debat polític: des de declaracions amables de caps de govern fins al rebuig de la majoria de ministres de finances, aquesta taxa topa amb l’oposició decidida d’aquells que s’aprofiten de la especulació: els bancs, però també les empreses multinacionals, les companyies d’assegurances i altres lobbys de l’especulació.

- La economía postkeynesiana. Un antídoto del pensamiento único. Marc Lavoie

JPEG - 10.5 kB
post_keynes
L’economia postkeynesiana suposa una alternativa al pensament econòmic dominant. Les teories econòmiques que es dedueixen de les hipòtesis més realistes dels postkeynesians tenen com a conseqüència unes polítiques econòmiques radicalment diferents a les que s’inspiren en els postulats neoclàssics habituals: el creixement de la demanda no coincideix necessàriament amb un augment dels preus; el augment del salari mínim o del salari real no coincideix no provoca un increment de l’atur ni un descens de la taxa de benefici; el descens de l’estalvi no desencadena la caiguda de la inversió o la relentització del creixement; la flexibilitat dels preus no porta necessàriament l’economia a un equilibri òptim; entre altres tòpics.

- La Europa opaca de las finanzas y sus paraísos fiscales offshore. Juan Hdez. Vigueras

JPEG - 10.8 kB
europa opaca
Aquest llibre mostra que certes polítiques europees emparen a països i territoris catalogats per la OCDE com paradisos fiscals. Les especialitats financeres opaques i d’escassa o nul·la tributació, competeixen avantatjosament com a segons clients de l’eurozona.

La configuració de la Unió Europea com a simple espai per als mercats financers mundials la converteix en un gran centre comercial a l’engròs per a les entitats bancàries, asseguradores i financeres de Suïssa, de Jersey, de les Illes Caiman o d’altres centres financers per a no-residents. Un lloc on els capitals entren i surten sense restriccions ni control, després de devorar les plus-vàlues provinents de la borsa.
Veure en línia : +info

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285681

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Recomanem   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License