WEB

Jornada sobre la Crisi Alimentària

Dissabte 29 de novembre de 2008
Darrera actualització: dijous 20 de novembre de 2008

Aprofitant la crisi alimentaria com a fil conductor, és possible analitzar i entendre més acuradament l´actual sistema agroalimentari i les seves repercussions. Al mateix temps, davant la situació actual de solapament de crisis (alimentaria, financera, ecològica o energètica, entre d´altres) apareix amb més força i claredat el paradigma de la sobirania alimentaria com a resposta a l´entramat capitalista en el món rural i en l’àmbit alimentari. Aquesta jornada pretén oferir els elements més destacables i novedosos d´aquests temes, per obtenir una visió més nítida del moment actual que ens serveixi, també, per encaminar millor les passes i accions futures.

PROGRAMA dissabte 29 de novembre de 2008

9h30-10h00: Inscripcions

10h00-10h15: Presentació Jornada

11h00 - 11h45: Actors i interessos. ¿Què ens plantegen? Polítiques europees, recomanacions Institucions Financeres Internacionals, i discurs dels altres organismes internacionals
- Miquel Ortega (Observatori del Deute en la Globalització, UAB)

11h45 – 12h00: Pausa- cafè

12h00 – 14h00: Panells simultanis
- a) Terra, territori i crisis alimentaria * Mikel Kormenzana (EHNE)
El territori s´ha convertit en un escenari de conflicte de interessos generat per un model de desenvolupament basat en la concentració de la riquesa, l´estractivisme i el creixement sense límits com buscant els beneficis empresarials. L´economia pagesa i la producció local d´aliments, de la que depèn la alimentació de milions de persones en el món, es veuen assetjades per l´especulació i la degradació ambiental.

- b) Agricultura industrial, canvi climàtic i crisis alimentaria * Henk Hobbelink (GRAIN)
El model agrícola industrial no només genera empobriment, sinó que també participa en el canvi climàtic. Requereix de insums químics que es basen en el petroli i que son una de les principals causes dels gasos d´efecte hivernacle produïts des de l´agricultura.

- c) Crisis alimentaria, mercats globals, mercats locals Xavier Montagut (Xarxa Consum Solidari)
La pagesia i els pobles indígenes tenen clar que ni els tractats de lliurem comerç ni l’OMC són el seu camí, més aviat formen part del problema. Davant l’agroexportació, l’especialització i la dependència d’un mercat controlat per multinacionals, es reivindica un control major dels pobles sobre els seus mercats locals i polítiques que els defensin.

- d) Mercats financers y crisis alimentaria * Eric Holt (Food First)
Borsa de matèries primeres de Chicago, mercat de futurs, opcions, brokers i operadors, expectatives de preu, fons d’inversió. Encara que potser no ho sembli, aquests termes tenen molt a veure amb la alimentació actual i amb la crisi alimentària. Mentre s’escriuen aquestes línies els preus dels cereals, soja, sucres, llet i carns han baixat espectacularment: compra

14h00 – 16h00: Dinar

16h00-17h00: Davant la crisis alimentaria: Sobirania alimentaria. Lidia Senra (Sindicato Labrego SLG-Via Campesina)

17h00- 18h00: Tallers sobre alternatives

- a) Alternatives de producció agrícola. Marc Badal

- b) Alternatives de comerç i consum. Esther Vivas i Xavier Montanyés (Xarxa Consum Solidari)

- c) Creixement o sobirania alimentaria Xavier Montagut (Xarxa Consum Solidari) i Gustavo Duch (Veterinaris s/ Fronteres)

* Les marques d’asterisc indiquen que el bloc/sessió serà en castellà.

LLOC:
- Centre Cívic Convent de Sant Agustí
- C/ Comerç, 36 (Entrada per la Plaça de l´Acadèmia)
- Ciutat Vella- Barcelona
TRANSPORTS:
- Renfe-Metro L1: Arc de Triomf L4: Jaume I

INSCRIPCIÓ

La Jornada és oberta a tothom i la inscripció és gratuïta. Totes les persones inscrites prèviament rebran documentació sobre els temes tractats a la Jornada. El període d’inscripció restarà obert fins al 26 de novembre. Les places són limitades a l’aforament de la sala. Per inscriure-us envieu un missatge de correu electrònic a formacio@noetmengiselmon.cat amb el vostre nom i cognoms, adreça de correu electrònic i un telèfon de contacte, indicant el panell i el taller que us interessa.

Per a més informació:
- formacio@noetmengiselmon.org
- http://www.noetmengiselmon.org


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285682

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Recomanem   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License