WEB

Revista Papers editada per la Lliga dels Drets dels Pobles.
Monogràfic dedicat a la salut.

Per què ens posicionem a favor de la salut?
Darrera actualització: dimarts 2 de desembre de 2008

Les desigualtats socials, econòmiques i de gènere perjudiquen greument la salut. Com a exemple tenim el cas de la sida, de la qual l’ONUSIDA1 ens diu que cada cop és més pobra i més dona.

Al darrer rànquing de l’índex de desenvolupament humà de les Nacions Unides, els primers llocs segueixen ocupats per països rics3. Al grup de desenvolupament humà mitjà no es troba cap país europeu4, la gran majoria l’ocupen països del sud-est asiàtic i d’Amèrica Llatina. Els llocs de més baix desenvolupament humà estan ocupats, en la seva totalitat, per països africans.

L’IDH preveu l’índex d’esperança de vida en néixer, l’índex d’educació i l’índex del PIB (producte interior brut). L’esperança de vida en néixer mostra grans diferències entre països: és de 81,5 anys a Islàndia i de 80,5 a Espanya davant dels 40,9 de Swazilàndia o de Zimbabwe.

Les desigualtats provocades per la globalització capitalista estan plantejant nous reptes per a la salut; per exemple les desigualtats relacionades amb el canvi climàtic (onades de calor, augment del mosquit transmissor de la malària, augment de les condicions que provoquen diarrees...)5, o les relacionades amb la manera i les possibilitats d’alimentar-nos: el sobrepès i l’obesitat als països rics en contrast amb la desnutrició i la malnutrició als països empobrits.

Si la salut és un dret universal (Declaració universal dels drets humans) tenim l’obligació de denunciar les desigualtats que la condicionen. Per això ens impliquem en moviments socials que insten les institucions internacionals (Banc Mundial, Fons Monetari Internacional...) a facilitar que els governs dels països en vies de desenvolupament puguin tenir la salut pública com a prioritat d’acció6 i reduir l’impacte de la pobresa sobre la població més vulnerable (gent gran, infants i dones), garantint l’accessibilitat a l’atenció sanitària i als medicaments essencials i millorant les condicions de vida de la ciutadania.

Índex de la Revista Papers 42/2008

* Treballant per la salut, Eulàlia Andreu i Casañas
* Malalties oblidades o societats abandonades, Pau Mota
* Medicina Mapuche, una alternativa ancestral, Josefa Casas
* La indústria farmacèutica i l’accés als medicaments: algunes reflexions sobre la investigació i desenvolupament de nous medicaments, Eduard Soler
* Salut i immigració, amb Francesc Puig, Begoña Basterretxea
* La salut tractada des del cinema, Isabel Ruíz
* Bibliografia destacada

Veure en línia : Descarrega-te-la

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285524

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Revistes digitals   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License