WEB

La maledicció dels recursos. El cas del Congo

Dilluns 19 de gener de 2009 a les 19 hores al Pati Llimona
Darrera actualització: dijous 8 de gener de 2009

L’Àfrica subsahariana és, malauradament, el continent amb més conflictes armats. Entre les múltiples causes que es mouen darrera d’aquests conflictes, n’hi ha un que es repeteix: la cobdícia per apropiar-se dels seus recursos naturals. Aquest fet ha donat lloc a qualificar els recursos africans de com una maledicció, doncs darrera el petroli, l’or, els diamants, l’estany, el coltan o les fustes tropicals apareixen conflictes que pateixen les poblacions. Recursos, que en lloc de representar un impuls pel desenvolupament han generat corrupcions, o pitjor, conflictes armats.

El cas de la República Democràtica del Congo amb quatre milions de morts i dos milions de desplaçats és un dels conflictes actuals més virulents. Avui al Congo es parla de massives violacions dels drets humans i la paraula genocidi torna a estar present en els mitjans de comunicació. Però a més de la responsabilitat dels grups interns que lluiten pel poder, també hi ha interessos externs lligats a l’afany de les empreses transnacionals per accedir als recursos fòssils del Congo.

Davant el conflicte del Congo el dilema de la “ingerència humanitària” torna a estar en l’agenda política. Per analitzar aquestes qüestions comptarem amb els següents experts:

- Oscar Mateos: investigador en conflictes africans
- Josep Maria Royo, analista de l’Escola de Cultura de Pau

Dilluns 19 de gener de 2009 a les 19 hores
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, Carrer de Regomir, 3

Imatge Michael Zumstein per al Washington Post, http://www.sjcite.info/pix/miner.jpg


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287579

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License