WEB

Tertúlies sobre la crisi econòmica i social:
Sortirem de la crisi? Amb quins aprenentatges i amb quins costos?

Dimarts 4 de maig de 2010, a les 19:30 hores Centre Cívic Pati Llimona
Darrera actualització: divendres 23 d’abril de 2010

Com descriure la crisi econòmica actual? Un episodi més de la llarga cadena de bombolles especulatives? Una sotragada en una ruta prou ben definida? O un assaig general amb futures rèpliques encara més potents? Potser l’inici d’un llarg procés d’agonia i extinció del règim capitalista? La veritat és que no ho sabem, ni està escrit enlloc (amb arguments convincents).

La literatura sobre l’’actual crisi econòmica ja és immensa. Per bé que el seu valor analític o descriptiu no sempre és de primera, i que encara no estan ben ponderats els factors decisius, cal reconèixer que ja disposem de retrats idonis de les forces en joc i de les seqüències causals, d’un registre clarificador dels errors, dels fraus, de les il·lusions, d’una extensa mostra dels comportaments (irresponsables, aprofitats, delictius) en certs àmbits econòmics i financers, així com dels pecats i les insuficiències de moltes institucions de seguiment i control. Convé subratllar emperò que no hi ha unanimitat ni consens general entre els experts sobre tots els punts. Tampoc hi ha confusió i caos total. Tanmateix saber què fer i com preparar el futur no és un problema només tècnic, sinó una qüestió amb vessants polítics lligats a valors morals i aspiracions comunitàries.

Alguns han qualificat la crisi econòmica actual de “crisi sistèmica”. Tal vegada l’adjectiu és massa fort. Però el que sí que ha quedat demostrat, un cop més, és la propensió del capitalisme a patir greus crisis de funcionament. Aquestes crisis comporten elevats costos socials i polítics que no es corregeixen sols, de manera que cal una intervenció estatal ràpida, decidida i intel·ligent. D’altra banda, tota crisi posa de manifest mancances i febleses col·laterals (i també pot destapar recursos i oportunitats amagades). En definitiva, sigui quina sigui la natura de la crisi actual, per plantar-li cara convé adoptar una visió global i sistèmica. D’aquesta manera les properes crisis tal vegada resultaran menys doloroses i destructives.

Per discutir aquestes perspectives sistèmiques i globals hem convidat a dos prestigiosos catedràtics de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores i Jordi Roca.

- El professor Joan Tugores no necessita presentació, per bé que convé subratllar que és un agitador cultural polivalent, gairebé un home orquestra. Recordem simplement que ha dedicat una part molt important de la seva vida professional a la docència, que ha escrit manuals universitaris, publicat treballs de recerca i articles i llibres de divulgació econòmica i de sensibilització cívica, ha estat cap de departament, degà de facultat i rector de la Universitat de Barcelona. La teoria del comerç exterior i de l’economia internacional és el camp que ha conreat amb més assiduïtat.
- En Jordi Roca ha estat participant en activitats del CTD des de fa 25 anys i continua com a soci actiu. És una de les persones més respectades de l’Associació d’Economia Crítica i és autor (amb Joan Martínez Alier) d’un dels manuals d’economia ecològica de categoria internacional.

Moderarà l’acte Alfons Barceló, catedràtic emèrit de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB.

Centre Cívic Pati Llimona, Carrer de Regomir, 3. Baixos.

Anteriors actes centrats en la crisi econòmica:

- ¿Crisi? i quina crisi !!!
- La crisi continua: Ullades sobre la redistribució de riquesa, sostenibilitat i qüestions de gènere
- En plena Crisi: el sistema bancari i el capital financer


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285681

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License