WEB

(Cicle Crisi) A favor de l’Estat del Benestar: reformes constitucionals i fiscals

Dimarts 30 d’octubre a les 19h
Darrera actualització: dimecres 24 d’octubre de 2012

La crisi econòmica, entre moltes altres qüestions, ha desfermat tota mena d’emocions respecte l’organització i les formes del poder territorial, nascudes amb la Constitució espanyola del 1978. El model actualment vigent de les comunitats autònomes sembla que ha entrat en crisi. Es qüestionat tant per les tesis que demanen una recentralització de funcions i serveis a favor de l’Estat espanyol, com per aquelles que prediquen, des dels nacionalismes perifèrics, tesis sobiranistes, així com per les que propugnen formes d’organització federalistes, que qüestionarien les actuals funcions i atribucions del propi poder central.

El CTD entén que aquesta qüestió s’ha de plantejar, o si es vol, replantejar, en el marc dels drets de les persones, del desenvolupament econòmic i social i de les formes de poder en la Unió Europea, i no només en relació als estats-nació que la composen. Sembla evident que conceptes com representació democràtica, solidaritat social, sobirania o estats-nació, no tenen avui la mateixa significació i abast, que immediatament després de la segona guerra mundial, o més enllà si es vol, en les teories constitucionalistes dels estats moderns nascudes al llarg del Segle XIX i dels moviments socials vinculats a la revolució industrial. Avui el significatiu procés de globalització i d’internacionalització que emmarca l’actual crisis els ha reomplert de noves significacions i concepcions. En definitiva, creiem que hi ha un debat subjacent en la qüestió que és el que coneixem com "Estat del benestar", entès aquest com un estat socialment solidari.

El CTD promou un primer debat sobre la qüestió de les anomenades balances fiscals entre territoris, els dèficits, i la solidaritat territorial sota els principis de suficiència i equitat, amb Ángel de la Fuente i Maite Vilalta, prou coneguts per ser de domini públic les seves opinions al respecte, pretenent una mirada interna en relació a Espanya, però també externa, conscient de que gran part del debat no és únic i singular, sinó que són tensions que es donen en altres territoris pròxims, o més llunyans

Hi participaran:

- Ángel de la Fuente, membre de l’Institut d’Anàlisis Econòmic (CSIC).
- Maite Vilalta, professora del Departament d’Economia Política i Hisenda de la Universitat de Barcelona.
- Moderarà l’acte Pere Comas, membre del CTD.

Organitza: Centre de Treball i Documentació, amb la col·laboració de la Fundació Cipriano Garcia de CCOO de Catalunya

Dia i hora: dimarts 30 d’octubre a les 19h
LLOC: Centre Cívic Pati Llimona, Carrer de Regomir, 3. Baixos.


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287580

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License