WEB

(Cicle Crisi) Les crisis de la Unió Europea als anys 2000 i la seva gènesi als anys 1980’s

Dilluns 28 de gener a les 19 h.
Darrera actualització: dilluns 21 de gener de 2013

La Unió Europea es troba en una cruïlla històrica. Els imperatius financers i fiscals de la crisi han posat al descobert les debilitats i les limitacions institucionals de la construcció de la UE, a la vegada que afecten negativament el procés de presa de decisions, esbiaixat pel predomini actual d’una correlació de forces favorable a les posicions més conservadores de l’statu quo en les seves institucions -Comissió, Consell i Parlament.

En paral·lel, la desafecció política dels ciutadans s’ha anat estenent, fomentada per la manca de transparència en el funcionament de les institucions i el creixent dèficit de governança democràtica, front al desregulat poder fàctic dels mercats. Com a resultat el poder polític de la Unió Europea ha sofert un doble debilitament: cap a dins, perquè el procés d’integració s’ha ralentitzat (unió econòmica, fiscal) o fin i tot paralitzat (unió política), i cap a fora perquè el seu potencial com actor global ha disminuït al debilitar-se la seva capacitat d’influència per impulsar una globalització més inclusiva, sostenible i equitativa.

Si bé gran part part dels problemes tenen un origen nacional (deute, atur, recessió) les solucions han de ser europees. Tot sembla indicar que la sortida d’aquesta cruïlla consistirà en més Europa, és a dir, avançar cap a una Unió Europea més integral, no només comercial i monetària, sinó també econòmica, fiscal i, en definitiva, política. Una Unió Europea dels ciutadans, governada per institucions integrades, plenament democràtiques.

Per discutir sobre aquests qüestions el CTD us convida a escoltar al Ramon Torrent catedràtic d’Economia Política de la Universitat de Barcelona

Organitza: Centre de Treball i Documentació

Dia i hora: dilluns 28 de gener a les 19h
LLOC: Centre Cívic Pati Llimona, Carrer de Regomir, 3. Baixos.


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287580

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License