WEB

Jornades per la creació d’una COMISSIÓ DE LA VERITAT I LA JUSTÍCIA A ALGÈRIA

Memòria històrica i transicions polítiques
Darrera actualització: dilluns 20 de novembre de 2006

Diverses organitzacions de familiars de desapareguts i de Drets Humans d’Algèria des de fa un any han iniciat un procés per exigir la creació d’una Comissió per la Veritat i la Justícia a Algèria, concebuda com un instrument bàsic per l’establiment d’una veritable reconciliació nacional, l’establiment de mesures de confiança entre les parts, i una solució a favor de la pau i per la consolidació de la democràcia i la transició política al país, en base al respecte al dret de les víctimes.

Per assolir una pau justa i veritable cal fer justícia, i la justícia és poder tenir els mitjans per construir memòria sobre el què ha passat a partir de la confluència de diferents memòries i no només d’una sola memòria que sovint és la dels vencedors.

Partint del cas algerià hem cregut convenient conèixer altres experiències de recuperació de la memòria històrica i de lluita pels drets de les víctimes (Marroc, Liban, Argentina) i de processos de Transició política que s’han produït a altres indrets del món i més concretament a l’Estat Espanyol.

La preservació de la memòria de les víctimes a través del coneixement de la veritat, la conservació i accessibilitat als dossiers de tots els casos de desaparicions forçades, torturats, executats i represaliats és a Algèria, arreu del món i també a casa nostra un drets de tots els ciutadans i ciutadanes i un pas més en l’aprofundiment de la democràcia.

Les Jornades tindran lloc els propers 24 i 25 de novembre de 2006.

PNG - 241.4 kB
Cartell Comissió Veritat i Justícia per Algèria

Declaració Final de les Jornades.

Les entitats i persones participants a les Jornades per la creació d’una Comissió de la Veritat i la Justícia a Algèria, en el marc del treball que Sodepau i altres entitats catalanes desenvolupen des de l’any 1995 en suport de les accions, reivindicacions i lluites que es desenvolupen a Algèria, concretament aquelles impulsades per SOS-Disparus, que han tingut lloc a l’Ateneu la Torna de Barcelona els dies 24 i 25 de novembre de 2006, volem fer la següent declaració:

- Exigim que es creï a Algèria una Comissió independent i de caràcter vinculant per esclarir la veritat i fer justícia a totes les víctimes d’assetjaments, detencions arbitràries, tortures, assassinats i/o desaparicions forçoses, comeses per part dels aparells de l’estat i grups armats a Algèria des del cop d’estat de l’any 1992 i fins a dia d’avui.

- Exigim que s’assumeixin les responsabilitats pertinents per les greus violacions dels drets humans comeses en aquest país d’ençà l’any 1992.

- Exigim que s’aturi l’assetjament i la persecució dels familiars de desapareguts i els seus advocats, que lluiten per conèixer la veritat i restituir la dignitat de les víctimes.

- També pensem que cal exigir als governs que compleixin les recomanacions de la UNESCO i que respectin els arxius, tant en el marc dels conflictes polítics, socials, culturals i sobretot bèl·lics, així com en el cas de persecucions, desaparicions, tortures, assassinats o exterminis.

Pel què fa al cas de l’Estat Espanyol ens fem nostres les reivindicacions de les entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica i democràtica que reclamen:

1. Un projecte de llei en el qual es declari de manera expressa la il·legalitat de la dictadura de Franco originada per un cop d’estat contra un govern legítim democràticament constituït.

2. Que cal deixar sense validesa les decisions repressives derivades de l’entramat jurídic del franquisme. Reclamem l’anul·lació dels judicis sumaríssims.

3. Que és necessari el reconeixement legal de totes les víctimes que van sofrir l’acció repressiva del règim de forma directa a l’interior o les que van haver de quedar-se forçosament a l’exili.

Constatem després d’escoltar els testimonis i argumentacions dels i les convidades d’Algèria, Líban, Marroc i Catalunya, que la gravetat dels crims comesos pot quedar impune i per tant la justícia esdevindria paper mullat, si les diferents lleis i decrets de “punt final” acabessin per impulsar un silenci còmplice amb aquests crims i violacions dels drets humans.

També volem recolzar molt especialment les reivindicacions del Comitè de familiars de persones desaparegudes i/o segrestades del Líban que des de fa anys (1982) lluiten per conèixer la Veritat sobre les 17.000 desaparicions ocorregudes entre el 13 d’abril de 1975 i el 26 d’abril de 2005 en aquest país. Les seves reivindicacions no només no són escoltades sinó que veuen com els antics dirigents de les milícies responsables d’aquests crims ara formen part del govern del Líban avalats per nombroses instàncies internacionals restant així totalment impunes. I a més assisteixen perplexes a la Creació d’un Tribunal Internacional promogut per l’ONU per conèixer la veritat i jutjar els responsables d’un sol crim, l’assassinat del Primer Ministre Rafic Hariri ocorregut el Febrer del 2005, mentre que els 17.000 desapareguts no són objecte d’investigació i justícia.

Els Crims contra la Humanitat no poden restar impunes. Deixar de fer justícia no pot ser moneda de canvi d’interessos generals o geopolítics. No hi ha democràcia possible si els fonaments que la constitueixen són l’assassinat i el silenci. Mentre els excessos perpetrats pels exèrcits, o grups armats, a Algèria, al Marroc, al Líban, a l’Amèrica Llatina o a l’Estat Espanyol ( o a qualsevol altra part del planeta) quedin sota l’estora del què és assumible, la llibertat, la democràcia i la justícia sempre restaran fràgils i amenaçades.

A Algèria, i arreu, volem saber què va passar: reclamem justícia, exigim una Comissió de la Veritat!!!

Barcelona, 25 de novembre de 2006

SOS Disparus–CFDA Algèria, AMDH Marroc, CFSD Líban, SODEPAU, CTD, ASF i Desafectos


titre documents joints

Ressenya de les Jornades al diari Avui

30 de maig de 2007
info document : PDF
247.4 kB

Ressenya de les Jornades al setmanari Directa

30 de maig de 2007
info document : PDF
403.6 kB

Triptic de les Jornades per a la creació d’una Comissió de la Veriatat a Algèria.

28 de maig de 2007
info document : PDF
754.3 kB

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287582

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats 2006   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License