WEB

El final de l’era del petroli barat

Caldria pensar cap on anem i com orientar la nostra acció social i política
Darrera actualització: dilluns 10 d’abril de 2006

La nostre dependència del petroli és enorme i fa molt vulnerables les nostres economies. Depenem del petroli no sols per als desplaçaments i el comerç, sinó també per a la producció –degut a la divisió territorial del treball—, incloent-hi la producció alimentària. El petroli representa prop del 40% de tota l’energia consumida al món i més del 90% de l’energia del transport.

Si escasseja i/o puja de preu substancialment (com és segur que passarà tard o d’hora) sense que s’hagi preparat la transició energètica, es poden produir desordres importants: inflació, recessió, caresties diverses, col·lapses d’empreses o sectors sencers de la producció... Modificar el model energètic és molt costós i no es pot fer d’un dia per l’altre, i tampoc sabem si trobarem alternatives que proporcionin la quantitat d’energia per continuar fent funcionar l’actual sistema de vida, que tanta energia malbarata. El pas a l’hidrogen, als biocarburants i a les fonts renovables està subjecte a múltiples incerteses. Tot això comportarà previsiblement una intensificació de la lluita de classes i altres conflictes, no sols distributius.

Els governs i els partits han de preveure els diferents escenaris possibles i preparar-se per donar-hi solucions. També els sindicats i, en general, el moviment obrer i pagès, així com les universitats i els centres de recerca. I tota la ciutadania en general. L’aprenentatge social de la transició energètica serà un procés costós i probablement traumàtic: requereix un gran debat social previ, un canvi cultural profund. No podem esperar més a plantejar-nos el problema i a endegar una acció social-cultural de llarg abast, si no volem quedar al marge dels trasbalsos inevitables que vindràn, amb riscos de regressions socials potser molt greus.

Caldria pensar cap on anem, com cal orientar la nostra acció social i política per reorganitzar la societat sobre bases más sostenibles i justes. És una oportunitat per repensar el model de socialisme que podria resultar viable i per combatre a fons l’ultraliberalisme, que, amb l’eliminació dels mecanismes d’intervenció pública, serà un obstacle a qualsevol solució constructiva i equitativa. El canvi de model tècnic i energètic –que comportarà, entre altres coses, una previsible reducció del nostre consum de recursos—hauria de ser una ocasió per plantejar un canvi de model de societat i recuperar hegemonia cultural per als valors democràtics i igualitaris.

GIF - 67.3 kB
Cartell la fi del petroli barat

Intervindran

16.00 hores.
- Quines són les previsions sobre sobre el futur del petroli? a càrrec de Mariano Marzo.

18.00 hores.
- La difícil transició cap a les alternatives del petroli: el cas del Pla de l’Energia de Catalunya (2006-2015) a càrrec de Miquel Muñiz.

19.30 hores.
- Implicacions socials i polítiques del final de l’era del petroli barat. Cap a un canvi de model social? a càrrec d’Enric Tello.


titre documents joints

Ponència Manel Larrosa

4 d’octubre de 2007
info document : PDF
7.6 MB

Infraestructures autistes


Ponència Enric Tello

28 de maig de 2007
info document : PDF
8.1 MB

Implicacions socials i polítiques del final de l’era del petroli barat.


Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287582

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats 2006   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License