WEB

Seminari Acció política i democràcia

Els moviments socials en la cruïlla: tensions en la relació amb institucions públiques, mercat i àmbit comunitari
Darrera actualització: divendres 19 d’octubre de 2007

Aquest seminari s’emmarca en el cicle de jornades “Debats en moviment”, que es desenvolupa al llarg del 2007 en el marc de l’Espai de Ciutadania, organitzat per l’Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l’IGOP conjuntament amb la Fundació Jaume Bofill i la col·laboració de l’ICPS.

Quan?


Dissabte 27 d’octubre de 2007.

On?


Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l’IGOP


Passeig d’Urrutia, 17


08042 Barcelona.

Inscripcions: Inscripcions gratuïtes. Places limitades. Cal inscriure’s prèviament: 93.407.62.03 / Matins de 9h a 14h


Data límit: 23 d’octubre

Intro:


Els moviments socials es troben amb múltiples tensions respecte la seva relació amb les institucions públiques, el mercat capitalista i l’àmbit comunitari. Dins de cada moviment, les associacions i grups prenen diferents opcions polítiques en relació al paper que volen jugar, cap de les quals està exempta de contradiccions. La creixent obertura de les institucions públiques a dialogar amb els moviments socials, si bé d’una banda, possibilita una major capacitat d’impactar en l’agenda política, també pot derivar en una pèrdua d’autonomia política de les associacions, en dependència financera o en centrar la seva activitat en les institucions públiques menystenint el potencial de l’àmbit comunitari o oblidant el poder, sovint ocult, dels actors de l’àmbit mercantil.

La burocratització dels òrgans de participació, el seu caràcter majoritàriament no vinculant o l’absència d’aquests en els àmbits de govern més influents, són el revers del discurs de la democràcia participativa. Les oportunitats i els costos de prendre part en processos participatius són valorats de diferents formes per part de les associacions, que han de litigar amb la voluntat d’impactar en les polítiques públiques, l’aposta per la gestió de serveis per a resoldre necessitats concretes o la tensió entre els objectius a curt i a llarg termini.

Aquests debats concrets ens porten a plantejar quines són les regles del joc democràtic que volem construir. En aquest sentit, la proposta de democràcia radical elaborada, entre d’altres, per Chantal Mouffe resulta interessant ja que entén el conflicte com a la base mateixa de la democràcia i aposta per uns moviments socials en els que s’articulin diferents lluites per tal d’enriquir-se i reforçar-se mútuament. Es tracta, en definitiva, d’un qüestionament de la monopolització de la política per part de les institucions públiques en el marc d’una aposta per un enfortiment de l’àmbit comunitari.

Veure en línia : + info

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285681

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Recomanem   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License